Anni Hartikainen viihtyy Ruotsin kovassa liigassa


Valokuva: Rosengård FC

”Treeneissä on erittäin korkea taso ja peliajasta joutuu taistelemaan joka päivä”

Subway Kansallisessa Liigassa upeasti loistanut ja Suomen A-maajoukkueeseen asti noussut laitapelaaja Anni Hartikainen otti viime vuonna ison askeleen eteenpäin omalla nousujohteisella pelaajaurallaan. Hartikainen siirtyi Kuopion Palloseurasta ruotsalaisen huippuseuran Rosengård FC:n riveihin. Seuran kotikaupunki on Malmö, jonne Anni muutti tammikuun alussa.

Malmön suurkaupunki ja Rosengårdin kerrostalolähiö ovat merkittävässä asemassa Ruotsin menestyksekkäässä jalkapallohistoriassa, sillä länsinaapurin kuuluisa jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovic aloitti oman peliuransa samoissa maisemissa. Hartikainenkin on nyt päässyt ottamaan ensituntumaa naapurimaan tunnetusti kivikovaan jalkapallotasoon.

”Ruotsalainen futis on nopeatempoisempaa, fyysisempää ja taitavampaa”

”Muutin tänne Malmöön tammikuun alussa ja nyt olen asunut melkein viisi kuukautta täällä. Olen ollut nyt kahdessatoista pelissä kokoonpanossa ja yhdeksässä ottelussa päässyt myös kentälle pelaamaan. Ensimmäinen pelini uuden jengin riveissä oli ensimmäinen Ruotsin cupin peli Linköpingiä vastaan vieraissa”, Hartikainen kuvailee uuden pelikautensa alkua. Ruotsi tunnetaan kovana jalkapallomaana, joka lukeutuu erityisesti naisten futiksessa maailman eliittiin. Anni on tehnyt samanlaisia havaintoja uudessa seurassaan.

”Ruotsalainen futis on nopeatempoisempaa ja myös fyysisempää ja myös yksilöt ovat paljon taitavampia kuin Suomessa. FC Rosengård on tällä kaudella saanut tosi kovan jengin kasaan ja me olemme aloittaneet kauden yllättävän hyvin. Peliajasta joutuu tosissaan kamppailemaan joka päivä ja treeneissä on erittäin korkea taso päivästä toiseen. Joukkueessa on paljon eri maajoukkueiden pelaajia ja isoin muutos viimekauteen on Japanin maajoukkuepelaaja Momoko Tanikawa. Hän on heittämällä tämän sarjan paras pelaaja tällä hetkellä vaikka ikää on vasta 18 vuotta”, Anni kertoo.

Rosengård sijoittui viime kaudella liigan keskikastiin, joten europelejä ei ole tänä kesänä edessä. Kaikki joukkue-energia suunnataankin siten kotimaan sarjapeleihin. ”Verrattuna Suomen liigaan, Ruotsin liiga on askeleen edellä jokaisessa asiassa. Peli on nopeampaa ja fyysisempää, on enemmän kovempia joukkueita ja Ruotsissa satsataan enemmän ammattilaisuuteen”, Anni toteaa.

”Kova taso ja kova kilpailu kehittävät eniten minua pelaajana”

”Olen kyllä tyytyväinen omaan siirtooni. Olen positiivisesti yllättynyt siitä miten joukkueemme on suoriutunut alkukaudesta ja me olemme vielä liigassa voittamattomia. Treeneissä on kova taso ja se on isoin asia mikä kehittää minua pelaajana. Ja sekin että joutuu oikeasti taistelemaan peliajasta, se on myös yksi tärkeä vaihe uralla joka kehittää varmasti henkistä puolta”, Anni muistuttaa. Kielitaitokin pääsee samalla kehittymään uudelle tasolle, sillä paikallinen skånen murre kuulostaa kovin erilaiselta kuin Suomessa opetettava kouluruotsi.

”Ruotsin kieltä olen tämän viiden kuukauden aikana oppinut ymmärtämään tosi hyvin, eikä treeneissä enää kenenkään tarvitse kovin usein minulle kääntää treenejä ja harjoitteita. Mutta puhumisessa menee vielä vähän aikaa että se alkaa sujumaan. Mutta kyllä minä kaupassa ja kahvilassa yritän ruotsiksi asioida. Se ei ole vaikeata. Skånen murretta on sen sijaan erittäin hankala ymmärtää tai varsinkaan yrittää puhua. Nykyään kyllä tunnistan murteesta sen, kuka on Skånesta kotosin ja kuka ei”, Anni kuvailee kielihaasteita.

Anni aikoo saapua heinäkuussa seuraavan kerran vierailulle Kuopioon. ”Meillä on silloin 20 päivän loma. Siihen samaan aikaan on myös maajoukkueleiri, mutta sitten saa vähän lisäaikaa olla Suomessa jos tulee valituksi leirille. Mutta ainakin Kuopio-cupin aikaan olen Kuopiossa. Terveisiä kuopiolaiselle jalkapalloyleisölle täältä Malmöstä ja nähdään heinäkuussa katsomossa”, Anni toivoo.