Subway Kansallinen Liiga: HJK – KuPS 2-1 (1-1)

Valokuva: Miska Savolainen / Mideas

Kuopion Palloseura jatkoi rajua taisteluaan ratkaisuottelun viimeisille pelisekunneille asti

Subway Kansallisen Liigan tämän kauden Suomen mestaruus ratkesi lauantai-iltana Bolt Areenalla. Sarjajohdossa oleva HJK ja sarjakakkosena oleva Kuopion Palloseura iskivät yhteen syksyn Mestaruussarjan 21. kierroksen kärkiottelussa, jossa panoksena oli mestaruuden mahdollinen varmistuminen. HJK onnistui voittamaan kiihkeän huippuottelun maalein 2-1 varmistaen seurahistoriansa 24:nnen Suomen mestaruuden. Ratkaisupelissä tehtiin myös Subway Kansallisen Liigan uusi yleisöennätys: Suomen parhaiden seurajoukkueiden välinen huippuottelu houkutteli paikalle peräti 2535 katsojaa, jotka saivatkin nähdä erittäin jännittävän pelin.

Silva Santos laukoi komean taukotasoituksen

KuPS saapui vahvalla asenteella haastamaan voitokasta Klubia aloittaen ottelun erittäin vahvasti halliten ensimmäisen vartin pelitapahtumia. Kotijoukkue onnistui kuitenkin ensimmäisenä maalinteossa, kun 19 minuuttia oli pelattu: hyökkääjä Elli-Noora Kainulainen pääsi laukomaan hyvästä paikasta kuopiolaismaalin edustalta sijoittaen pallon takanurkkaan: 1-0. Klubi oli heti perään tekemässä jo toista osumaansa, KuPS-maalivahti Ellan Arpiainen onnistui kuitenkin peittämään kiperän maalintekotilanteen.

KuPS pääsi iskemään takaisin puoliajan loppupuolella, kun HJK:n oma pelinavaus epäonnistui ja taitava brassihyökkääjä Ana Paula Silva Santos sai pallon haltuunsa. Hän eteni vähän matkaa eteenpäin ja laukoi kaukaa tarkasti 1-1 (37 min). Silva Santos teki tämän pelikauden ensimmäisen liigamaalinsa ja näissä tasalukemissa mentiin myös ottelun tauolle.

KuPS sai lisäajan lopussa vielä vaarallisen vapaapotkutilanteen

Toisella puoliajalla
nähtiin tiukkaa ja tasaväkistä taistelua aina 70 peliminuutille saakka, jolloin kotijoukkue onnistui iskemään ratkaisevan täysosuman. Nopea vastahyökkäys eteni kuopiolaisten rangaistusalueen sisään saakka, jossa vaihtopelaaja Iiris Holmström onnistui sijoittamaan pallon lähietäisyydeltä kuopiolaismaalin alakulmaan ja tilanteeksi 2-1. Klubi oli näin enää 20 peliminuutin päässä mestaruudesta, mutta joutui lopussa erittäin lujille keltamustan hyökätessä rajusti.

Kuopiolaisten kova loppupaine tuotti HJK-päätyyn useita mainioita vaaratilanteita, jotka kotijoukkue onnistui kuitenkin yksi kerrallaan torjumaan. KuPS sai vielä ensimmäisellä lisäaikaminuutilla (90+1 min) loistopaikan tasoitukseen, kun hyökkääjä Gentjana Rochia ensin rikottiin ja Aino Kröger pääsi vetämään vapaapotkua 16-viivan tuntumasta. Krögerin kova veto osui muuriin ja HJK pääsi lopulta juhlimaan tuplamestaruuttaan hurjan lopputaistelun tauottua. HJK:n sarjajohto kasvoi 11 pisteen mittaiseksi, kun kuopiolaisilla on enää kolme sarjapeliä jäljellä.

”Lopussa me otimme riskiä ja hyökkäsimme suoraviivaisemmin”

Rajusti taistellut KuPS-joukkue ei suostunut antautumaan lauantainakaan lainkaan helpolla. ”Ottelu alkoi meiltä todella hyvin ja ensimmäiset 15 minuuttia olivat meidän hyvää hallintaa. Pallo liikkui ja me puolustimme erinomaisesti. Maalinkin jälkeen peliote säilyi hyvänä ja me tulimme tasoihin, vaikka eteneminen olikin välillä hieman vaikeata. Hyvä ensimmäinen puoliaika meiltä”, päävalmentaja Valtteri Kumpuniemi sanoi.

”Toinen puolikas ei ollut enää niin parasta. Me emme pysyneet enää riittävän aktiivisina eikä syöttöjen laatu pysynyt riittävän korkeana. Sen johdosta meille tuli pallonmenetyksiä ja paine tuli sitä kautta meidän päätyyn. HJK sai useita erikoistilanteita, jotka me kuitenkin puolustimme hyvin pois. Lopussa me otimme jo vähän riskiä ja ryhdyimme hyökkäämään suoraviivaisemmin, kun me halusimme saada pelin tasoihin. Ottelun loppu olikin hurjaa taistelua ja lähelle päästiin, pelaajat jättivät kyllä itsestään kaikkensa kentälle”, päävalmentaja kiitteli.