Otteluennakko: KuPSin eurotaival jatkuu norjalaisia vastaan

Kuopion Palloseuran taival eurokentillä jatkuu torstaina 25. heinäkuuta, kun KuPS saa Väre Areenalleen vastaansa norjalaisen suurseuran Tromsø IL:n.

KuPSin tie Konferenssiliigan toiselle karsintakierrokselle varmistui viime viikolla, kun keltamusta takoi Luxemburgilaisen FC UNA Strassenin kanveesiin 5-0 voitolla. Joukkueiden avausottelu Differdangenissa päättyi maalittomaan tasapeliin, joten kuopiolaiset suorittivat komean kasvojenpesun toisessa kohtaamisessa.

Tromsø IL saalisti paikkansa Konferenssiliigan karsintoihin viime kauden sarjasijoituksella. Tromssasta kotoisin oleva suurseura sijoittui viime kaudella komeasti kolmanneksi ja sai sillä norjalaisten viimeisen europaikan itselleen.

Tromssalaisten kausi ei ole alkanut Norjan pääsarjassa odotustenmukaisesti: joukkue on 16 joukkueen sarjassa tällä hetkellä sijalla 13. Sarjasijoituksen myötä joukkue taistelee tällä hetkellä putoamiskamppailua vastaan ja on selvää, että joukkueen focus on tällä hetkellä pääsääntöisesti kotimaisilla kentillä. Tästäkin huolimatta vastaan asettuu todella kova joukkue, eikä yli kolme kertaa isompaa Transfermarkt-arvoa omistavaa seuraa kannata aliarvioida.

Tromsø IL on vuonna 1920 perustettu Tromsø:n tai suomalaisittain sanottuna Tromssan kaupungista kotoisin oleva jalkapalloseura. Organisaation saavutuksiin kuuluu Norjan Cupin voitot kausilta 1986 ja 1996, mutta pääsarjan mestaruutta seura ei ole koskaan onnistunut voittamaan. Eliteseriessä Tromsø IL on kuitenkin historiansa aikana sijoittunut kaksi kertaa toiseksi ja neljä kertaa kolmanneksi.

Tule kannustamaan KuPS voittoon tai katso ottelu kotisohvaltasi

Torstaina paikalle odotetaan hyvää yleisömäärää ja tätä kirjottaessa pääkatsomoon oli jäljellä alle 1000 lippua. Tämän myötä vapautimme myyntiin päätykatsomosta reilut 130 paikkaa, joita vierasjoukkueen kannattajat eivät tarvinneet. Norjalaiskannattajia odotamme paikalle noin 150.

Varmista paikkasi Väre Areenalla ja osta liput ennakkoon tiketti.fi tai R-kioskeilta. Pääset tästä suoraan ottelun lippukauppaan:

Osta liput ennakkoon 5 € edullisemmin tästä.

Näytämme ottelun myös suorana KuPSTV:n tilaajille. Ottelun tuotanto tehdään yhteensä kahdeksalla kameralla sekä selostuskoppiin on saatu Kuopion ikioma Juuso Ikonen. Tee 9,99 € kuukaudessa maksava tilaus nyt ja katso ottelu kotisohvaltasi. Tilauksen voit perua koska tahansa.

Katso ottelu kotisohvaltasi tästä.

Entisen maalivahdin johdolla eurokentille

Tromsø IL:aa luotsaa 34-vuotias Jørgen Vik, joka aloitti nykyisessä pestissään tammikuussa 2024. Ennen päävalmentajan titteliä Vik kuitenkin työskenteli seurassa kakkosvalmentajan roolissa kaudesta 2021 alkaen, joten Vikin palkkaus oli hyvin luonteva norjalaisorganisaatiolle.

Pelaajaurallaan Jørgen Vik pelasi maalivahtina, mutta läpimurtoa jalkapallon puolella ei kuitenkaan tullut pääsarjatasolle. Divareista tuttu maalivahti kuitenkin murtautui futsalin puolella maajoukkueeseen ja olikin mukana voittamassa 15 kansainvälistä ottelua.

Vikin alaisuudessa Tromsø IL pelaa hyvinkin mielenkiintoista jalkapalloa. Ilman palloa joukkue pelaa useimmiten muodossa 5-3-2, joka kuitenkin aktivoituu prässäämään kun näkevät tilanteen olevan hyvä. Pallon voitettuaan ratkaisut ovat hyvin nopeita ja Tromsø IL pyrkii rakentamaan nopeasti hyökkäyksiä.

Pallon kanssa joukkueen muoto muuttuu 4-3-3 ja ottavan pallonhallinnan rauhassa itselleen. Tromsø IL pyrkiikin houkuttelemaan vastustajan prässäämään, jotta tiloja löytyisi paremmin linjojen välistä ja takaa.

Erityisen pitkä joukkue

Ei ole sattumaa, että Tromsø IL on kuluvalla kaudella tehnyt useita maaleja nimenomaan puskemalla. Pienellä pelaajaringillä pelaavan norjalaisjoukkueen yleisimmästä aloituskokoonpanosta löytyy useita yli 190 cm pitkiä pelaajia, joiden myötä joukkueen vahvuuksiin kuuluu keskitykset ja erikoistilanteet.

Avainpelaajiksi tromssalaisista voidaan nostaa Y. Jensen sekä numerolla 10 pelaava Romsaas. Jensen on avain pelaaja joukkueen pelinrakentamisessa ja keskikentän puolustavapelaaja valuu useasti pallollisessa tilanteessa keskuspuolustajien väliin.

Vastaavasti Romsaas pyrkii jatkuvasti löytämään tyhjää tilaa vastustajan linjojen välistä. Hyökkäävänä keskipelaajana tunnettu pelaaja toimii myös monesti niin sanotusti kakkoshyökkääjänä ja on mukana viimeistelemässä hyökkäyksiä toisesta linjasta.

Tromsø IL sai huonoja uutisia juuri ennen europelejä, kun joukkueen ykkösmaalivahti 32-vuotias Jakob Haugaard loukkaantui reilu viikko sitten. Hänen poissaolonsa pakotti valmennuksen tekemään muutoksia ja 28-vuotias Håvar Jenssen asettui maalitolppien väliin viime sunnuntaina pelatussa pääsarjaottelussa. Jenssen kuitenkin hoiti oman tonttinsa moitteettomasti, kun Tromsø IL haki 0–1 vierasvoiton Stromsgodsetistä.

Kuopin Palloseura on valmis haastamaan norjalaiset

Kuopion Palloseura lähtee ottelupariin altavastaajana, sillä norjalaisjoukkueen pelaajabudjetti on huomattavasti suurempi kuin kuopiolaisten. Tästä huolimatta jokainen KuPSin pelaajakopista ja valmennuskopista tietää, että Tromsø IL on tällä hetkellä haavoittuvainen: norjalaisten vaikea startti Eliteserienissä pakottaa joukkueen käyttämään paljon resursseja omaan liigataisteluunsa.

Kuopiolaisleiri sai myös huonoja uutisia UEFA:lta, kun Ibrahim Cissé määrättiin 3 ottelun pelikieltoon Luxemburgissa tapahtuneesta ulosajosta. Kuopion Palloseura on kuitenkin valittanut päätöksestä ja odottaa kuumeisesti saadaanko mies kokoonpanoon jo huomista ottelua ajatellen.

Katso päävalmentaja Jani Honkavaaran ja keskikenttäpelaaja Matias Siltasen kommentit ottelusta päivän lehdistötilaisuudesta: