Otteluennakko: KuPS hamuaa ihmetekoa Bernissä

Kuopion Palloseura on torstaina totisen paikan edessä. Kanarialinnut pelaavat Sveitsin pääkaupungissa Bernissä Konferenssiliigan 3. karsintakierroksen ratkaisevan toisen osaottelun BSC Young Boysia vastaan, johon kuopiolaiset lähtevät 2-0 tappiotilanteesta.

Viime torstaina Turun Veritas Stadionilla pelatussa joukkueiden avausottelussa kentällä nähtiin varsin yksipuolinen näytös. Hurjasti prässännyt vierasjoukkue teki varsinkin ottelun ensimmäisellä puoliajalla KuPS:n pelinavaamisen liki mahdottomaksi. KuPS:n pallonhallintajaksot jäivät verrattain lyhyiksi, mikä johti paineen kasaantumiseen KuPS:n alueelle. 

25. minuutilla vieraille tuomittiin varsin kevyehköltä näyttänyt rangaistuspotku, jonka Jean-Pierre Nsame laukoi varmasti maaliin. Viisi minuuttia ennen taukoa Meshack Elian lähietäisyydeltä lähtenyt ylänurkkakuti vei vieraat kahden maalin taukojohtoon.

Toisen puoliajan ensimmäinen vartti oli KuPS:lta pelin parasta antia. Vieraat laskivat omaa prässitasoaan hieman toiselle jaksolle ja kuopiolaiset saivat otetta pelistä. Keltapaitojen hyökkäyspelaaminen jäi kuitenkin ottelussa varsin ponnettomaksi, eikä joukkue päässyt ottelussa yhteenkään huippupaikkaan. Ottelun viimeisen puolituntisen berniläiset jäädyttivät peliä ja vieraat voittivat ansaitusti.

Itse ottelusta KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari antoi kuitenkin tunnustusta omilleen.

”Olin ylpeä pelaajistamme, sillä he pyrkivät pelaamaan omilla vahvuuksillaan kovaa joukkuetta vastaan. Menestyksemme avain on ollut oma peli-identiteettimme, emmekä halunneet luopua siitä. Avausosassa emme vain olleet tarpeeksi hyviä toteuttamaan omaa peliämme kovan paineen alla”, Valakari muistelee. 

KuPS:n eteneminen jatkoon kahden maalin tappiotilanteesta vieraskentällä olisi vähintään sensaatio – jopa puolittainen ihme. Toisaalta Young Boysin kotipyhätössä Stadion Wankdorfilla on todistettu yhtä jalkapallon historian sensaatiomaisinta voittoa – 68 vuotta sitten.

Bernin ihme 1954

BSC Young Boysin nykyinen kotistadion ei toki ole prikulleen sama paikka, missä todistettiin kenties jalkapallohistorian ikimuistoisinta MM-loppuottelua vuonna 1954. Alkuperäinen Stadion Wankdorf rakennettiin vuonna 1925 ja se purettiin uuden tieltä vuonna 2001. Vuonna 2005 valmistunut nykyinen stadion vetää uumeniinsa rapiat 31.000 katsojaa. 

Vuonna 1954 maailma oli hyvin erilainen paikka, kuin nyt 68 vuotta myöhemmin. Euroopassa toivuttiin edelleen vajaa 10 vuotta aiemmin päättyneen suursodan tuhoista ja rautaesirippu oli laskeutunut jakamaan maanosaa. 

Jalkapallossa oli yksi selkeä maailmanmahti – se oli pieni ja piskuinen Unkari, joka oli edellisten vuosien aikana rakentanut itselleen jo eräänlaista dynastiaa. Helsingin Olympialaisissa 1952 Unkari kruunattiin mestariksi jopa ylivertaisella esityksellä. Unkarissa 1950-luvun alun joukkuetta kutsuttiin nimellä Aranycsapat – kultainen joukkue. Kultaista joukkuetta luotsasi Gusztáv Sebes ja joukkueen kirkkaimpana tähtenä hääri legendaarinen Ferenc Puskás adjutantteinaan muun muassa Sándor KocsisNándor Hidegkuti ja Zoltán Czibor. Unkarin joukkue koostui täysammattilaisista, joskin ajan hengen mukaisesti pelaajien ”työnantajana” oli valtio.

Vuoden 1954 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut pelattiin Sveitsissä ja Unkari lähti kisoihin selvänä ennakkosuosikkina. Kisoissa myös pelannut Länsi-Saksan joukkue koostui amatööreistä, eikä joukkueelle annettu kisoihin lähtiessä minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Saksalaiset saivat kokea Unkarin mahdin joukkueiden kohdatessa alkulohkon ottelussa. Länsi-Saksan päävalmentaja Sepp Herberger peluutti Unkaria vastaan kakkosmiehistöään ja Unkari nuiji saksalaiset kumoon peräti maalein 8-3.

MM-kisoihin osallistui 16 joukkuetta, jotka olivat nykytyyliin jaettu neljään lohkoon. Ottelukaaviossa oli kuitenkin paljon erikoisuuksia ja alkulohkoissa joukkueet pelasivat vain kaksi ottelua. Unkari hurjasteli suvereeniin lohkovoittoon, mutta Länsi-Saksalle riitti 4-1 voitto Turkista jatkopaikkaan. 

Matkalla finaaliotteluun Unkari kaatoi Brasilian todella likaisessa Bernin taistelussa maalein 4-2 ja välierissä kaatui Uruguay. Länsi-Saksa eteni myös kaikkien yllätykseksi finaaliin voittamalla Jugoslavian ja Itävallan.

Loppuottelussa lähtökohdat eivät ole koskaan jalkapallon historiassa olleet yhtä selvät. Länsi-Saksan voittoa pidettiin käytännössä mahdottomuutena ja Unkari oli lyönyt tauluun yhä voimassa olevia MM-lopputurnaus-ennätyksiä. Joukkueen liki viisi ja puoli tehtyä maalia ottelua kohden on yhä lyömätön ennätys MM-kisahistoriassa.

Unkari saikin loppuotteluun Stadion Wankdorfilla odotetun unelma-alun, kun se karkasi ensimmäisen 10 minuutin aikana 2-0 johtoon. Länsi-Saksa nousi kuitenkin kaikkien yllätykseksi nopeasti tasoihin ja Unkarin tähtisikermä kipsaantui. Lopullisesti yli 60.000-päinen berniläisyleisö vauhkoontui 84. minuutilla, kun Helmut Rahn iski ottelun toisella täysosumallaan saksalaiset johtoon. Ferenc Puskás onnistui vielä maalinteossa aivan ottelun loppuhetkillä, mutta maali hylättiin kiistanalaisesti paitsiona. Länsi-Saksa kesti Unkarin loppurynnistyksen ja voitti sensaatiomaisesti maailmanmestaruuden. Das Wunder von Bern – Bernin ihme on päätynyt myös elokuvateattereiden valkokankaalle.

Ennen loppuottelua Unkari oli pelannut 32 ottelua peräkkäin ilman tappiota, mutta joukkueen valtakausi päättyi Länsi-Saksa-tappioon. Joukkue hajosi lopullisesti Unkarin kansannousuun kaksi vuotta myöhemmin 1956. 

Nyt 68 vuotta myöhemmin ottelun lähtökohdat uudella ja komealla Stadion Wankdorfilla ovat Young Boysin ja KuPS:n kohdatessa jokseenkin samanlaiset, kuin vuoden 1954 MM-finaalissa. Bernissä ihmiset ovat jo suunnanneet katseensa seuraavalle kierrokselle, mutta pienellä ja piskuisella savolaisjoukkueella on vielä sanansa sanottavanaan.

”Emme ole noin huono joukkue”

KuPS matkusti ottelupaikkakunnalle keskiviikkona. Upeaan pelinäyttämöön joukkue otti tuntumaa heti keskiviikkoiltana virallisissa harjoituksissa. 

Young Boys oli myynyt lippuja torstain otteluun keskiviikkoiltaan mennessä noin 12.000. Seuran edustajat odottavat otteluun noin 15.000 katsojaa.

Kuopiolaisten harjoituksissa tunnelma oli korkealla ja sekä pelaajat, että myös valmennusporras oli hyväntuulista, mutta keskittynyttä. Viime torstain ottelu on analysoitu, eivätkä ottelutapahtumat kertoneet päävalmentaja Simo Valakarin mukaan koko totuutta kuopiolaisten tasosta.

”Rehellisesti Young Boys laittoi meidät siltaan Turun ottelussa. Näytti siltä, että emme pystyneet edes hengittämään kentällä. Rehellisesti on myös sanottava, ettemme ole noin huono joukkue, mitä olimme ensimmäisessä osaottelussa”, päävalmentaja avaa.

”Saimme paljon hyvää oppia vastustajaltamme. Nyt tiedämme, mitä asioita meidän pitää pystyä tekemään kentällä eri tavalla ja kuinka pelata todella kovan paineen alla. Haluamme näyttää kaikille, että pystymme pelaamaan näissä peleissä. Jos pystymme toteuttamaan omat asiamme paremmin ja fiksummin, se antaa meille mahdollisuuden päästä mukaan otteluun ja sitä kautta koko ottelupariin. Mihin se meidät lopulta tulee viemään, sen näyttää itse ottelu”, Valakari puntaroi.

Torstain haaste on KuPS:lle toki poikkeuksellisen kova. Young Boysin tason kävi toteamassa viime kaudella Mestarien Liigan lohkovaiheessa myös Manchester United, jolla berniläiset luuttusivat lattiaa Stadion Wankdorfilla. 

”Young Boys on kotonaan fantastinen joukkue ja heidän kannattajansa tulevat varmasti laittamaan päälle kovan huutomyrskyn. Tämä on meille jälleen hieno mahdollisuus päästä pelaamaan ja lähdemme totta kai tavoittelemaan jatkopaikkaa”, Valakari päättää

UEFA Europa Conference League | 3. karsintakierros – 2. osaottelu BSC Young Boys – Kuopion Palloseura Bernin Stadion Wankdorfilla torstaina 11.8.2022 klo 22 Suomen aikaa.

Toiseen osaotteluun lähdetään Young Boysin 2-0 johdossa.