UWCL: Celtic FC – KuPS 120 min 3-1, 90 min 1-1 (0-1)

Kuopion Palloseura taipui tiukan välieräottelun jatkoajalla upean taistelun jälkeen

Suomen mestarijoukkue Kuopion Palloseura aloitti UEFA:n mestareiden liigan miniturnauksen tänään Liettuassa. Keskiviikkopäivän välieräottelu venyi piinaavaksi yli kaksituntiseksi jännitysnäytelmäksi, jossa skottiseura Celtic FC punnersi voittoon vasta jatkoajan jälkeen. Upeasti taistellut KuPS pystyi pitämään maineikasta mahtiseuraa pahassa pinteessä pitkiä aikoja, mutta lopulta Celtic onnistui viimeistelemään ratkaisevat voitto-osumat ja eteni siten lauantaiseen loppuotteluun. Kuopion Palloseura pelaa lauantaina miniturnauksen pronssiottelussa.

KuPS-hyökkääjä Roosa Ariyo laukoi kuopiolaiset 0-1-johtoon ensimmäisellä puoliajalla (18 min). Celtic tuli tasoihin tunnin pelaamisen jälkeen, jolloin irlantilaishyökkääjä Saiorse Noonan onnistui puskemaan pallon kuopiolaismaaliin (63 min). Noonan viimeisteli myös jatkoajan molemmat maalit eli 2-1 ja 3-1-osumat, joten hän nousi dramaattisen välieräottelun ratkaisupelaajaksi.

Starkin tehokas pallonryöstö johti komeaan avausmaaliin

KuPS pelasi erinomaisen ensimmäisen puoliajan pitäen peliä aika hyvin omassa hallussaan, eikä Celtic päässyt toteuttamaan omia pelillisiä vahvuuksiaan kuopiolaisten tiukassa puristuksessa. Puoliaika eteni tasaisen kamppailupelin merkeissä, kunnes KuPS pääsi iskemään ottelun ensimmäisen täysosuman. Keskikenttäpelaaja Tao Stark onnistui ensin riistämään pallon skottipelaajalta ja syötti eteenpäin Ariyolle, jonka tarkka ja terävä maanuoliainen upposi maalin takanurkkaan: 0-1 (18 min).

Skottijoukkue oli ensimmäisellä puoliajalla pitkään pienessä ahdingossa ja pääsi rakentelemaan omia puolittaisia tilaisuuksiaan pääasiassa keskityspalloilla, jotka KuPS-puolustus onnistui puskemaan pois yksi toisensa jälkeen. Celtic sai vasta aivan lopussa ensimmäisen huippupaikkansa, tämäkin tilaisuus meni ohitse ja tauolle mentiin kuopiolaisten ansaitussa johtoasemassa.

Vaihtopelaaja Noonan onnistui viimeistelemään hattutempun

Celtic tuli toiselle puoliajalle vahvemmalla otteella ja paine alkoi vähitellen kasvaa kuopiolaisten puolustuspäädyssä. Aino Krögerillä ja Lavdije Begollilla oli toisen puolikkaan alkupuolella kaksi todellista huippupaikkaa kasvattaa johtoasemaa, mutta seuraavana onnistuikin vaihtopelaaja kentälle päässyt Noonan joka pääsi puskemaan pitkästä laitakeskityksestä 1-1. Toinen vaihtopelaaja Kit Loferski toi kentälle lisää räjähtävää juoksuvoimaa ja paine alkoi kasvaa tasoitusmaalin jälkeen. Kuopiolaisten rivit kuitenkin kestivät varsinaisen peliajan loppuun saakka ja edessä oli siten puolen tunnin mittainen jatkoaika.

Jatkoajan ensimmäinen hyökkäys johti heti Celticin johtomaaliin: tuulennopea Loferski karkasi läpi oikeassa laidassa ja syötti pallon KuPS-maalin edustalle, josta Noonan tykitti tylysti 2-1 vain 31 sekunnin pelaamisen jälkeen. Maalintekijä osui uudestaan 97 peliminuutin kohdalla, jolloin KuPS avasi omaa peliään alhaalta hieman huolimattomasti ja Noonan pääsi väliin rankaisten virheestä armottomasti 3-1. Kuopiolaiset joutuivat näin pahaan tappioasemaan, mutta taisteluasenne ei murentunut vaan joukkue taisteli sitkeästi koko jatkoajan loppuun saakka jättäen helteiselle pelikentälle kaikkensa. Keltamustan miniturnaus jatkuu näin lauantai-päivän pronssiottelulla, jonka vastustajajoukkue ratkeaa keskiviikkoillan aikana.

Kuopiolaisten mielialat olivat pelin jälkeen pettyneet. KuPS-joukkue pystyi hyvin vastaamaan skottien vahvaan pelaamiseen ja lisämaaleihinkin oli mahdollisuuksia, mutta kovempi joukkue nousi lopulta voittajaksi kovan taistelun jälkeen.

”Enemmänkin me olisimme tästä ottelusta ansainneet”

”Hyvä esitys meiltä erittäin kovaa vastustajaa vastaan. Meillä oli tähän otteluun hyvä pelisuunnitelma ja pelaajat toteuttivat sitä kentällä erinomaisesti. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä ihan huikea, toisella puoliajalla peli tasoittui. Paikkoja meillä oli useampaankin lisämaaliin ja enemmänkin me olisimme tästä ottelusta ansainneet, sillä meillä oli paljon asioita hyvässä kontrollissa tässä ottelussa”, päävalmentaja Valtteri Kumpuniemi kuvaili omia tuntemuksiaan.

Skottijoukkueen pelilliset vahvuudet olivat valmennusjohdolla hyvin tiedossa tarkan ennakkotutkinnan ansiosta. ”Celtic oli juuri sellainen vastustaja kuin me olimme etukäteen scoutanneetkin valmentaja Iita Pienimäen johdolla, Iita teki tässä huippuduunin. Ensimmäisellä puoliajalla erityisesti keskitysten puolustaminen oli meillä hyvää. Keskityspallojen iso määrä oli meillä etukäteen tiedossakin ja me puolustimme niitä erinomaisesti niin, että meillä oli arviolta 95 – 98-prosenttisesti ensikontakti niihin. Tosi hyvää puolustustyötä siis tehtiin”, päävalmentaja kiitteli.

”Toisellakin puoliajalla me hyökkäsimme hyvin, sitten tuli harmittavasti jatkoajan alussa heti 2-1 ja sen perään virheestä 3-1. Oli tosi raakaa vetää täydet 120 minuuttia kuumalla kentällä tuollaisessa helteessä, kaikkemme tehtiin ja pelaajien taistelusta on syytä olla ylpeä. Turnauksemme jatkuu lauantaina ja silloinkin me tulemme jättämään pelikentälle kaikkemme”, päävalmentaja sanoi.